Աշնանը հացի շուկան կհամալրվի առողջարար հաճարի հացով
Նմանատիպ
Եվրոպական շուկայում աչքի ընկնող հայկական հաճարը
Հաճարի օգտակար հատկությունները Հարություն Մնացականյանը սկսեց մանրակրկտորեն ուսումնասիրել այն ժամանակ, երբ որոշեց զբաղվել այդ օրգանիկ հացահատիկի մշակությամբ: «Մենք` հայերս, հաց ուտող ազգ ենք: Բայց ցորենի հացը, որը հիմնականում օգտագործում ենք, պարունակում է մեծ քանակությամբ գլյուտեն (սոսնձանյութ): Այն վնասակար է հատկապես շաքարային դիաբետով հիվանդ մարդկանց համար: Հաճարը, ի տարբերություն ցորենի, գլյուտեն չի պարունակում, բացի այդ, հարուստ է մի շարք վիտամիններով»,-ասում է երիտասարդ գյուղատնտեսն ու ավելացնում,-ուղղակի հայերը հացահատիկային այդ կուլտուրայի մասին քիչ բան գիտեն»:
Մասնագիտությամբ մարքետոլոգ լինելով` Հարություն Մնացականյանը շատ լավ էր հասկանում` հաճարի արտադրության մեջ հաջողություն ունենալու համար նախ պետք էր տեղեկատվության խնդիրը լուծել: Այստեղ օգնության հասավ ֆեյսբուքը. հաճարի օգտակարության մասին հրապարակումները հետաքրքրություն առաջացրին մարդկանց մոտ, որին հետևեցին գործնական քայլերը. Արցախում հողակտոր վարձակալեց ու հաճար ցանեց:
«2010 թվականից եմ զբաղվում հաճարի արտադրությամբ: Զգացի, որ այն սկսել է դուրս մնալ մեր կերակրացանկից, մինչդեռ Եվրոպայում` հատկապես Իտալիայում և Գերմանիայում, լայնորեն օգտագործվում է հաճարը: Քանի որ եվրոպական երկրներում ավելի լավ գիտեն դրա օգտակարության մասին, ուստի նախապատվություն են տալիս հաճարի հացին, մակարոնեղենին: Հայաստանում ևս շուտով` հավանաբար աշնանը, սպառողը հնարավորություն կունենա գնելու հաճարի հաց»,-վստահեցնում է Հարությունը և հավելում, որ Հայաստանում օրգանիկ հացահատիկի առաջին սերտիֆիկատն ինքն է ստացել:
Ամերիկյան ու եվրոպական ստանդարտները բավարարելուց հետո միայն Հարություն Մնացականյանի հիմնած «Արգրեյն» ընկերությունը սկսեց հացի փորձարկումները: Հացի ստացման 55 փորձ արդեն արվել է, սակայն կատարյալ որակ ստանալու համար դեռ շարունակում են աշխատել. սեպտեմբեր-հոկտեմբերին արդեն հացը կմտնի շուկա:
Գյուղատնտեսի` հացի արտադրության և իրացման հետ կապված կանխատեսումներն արդարանալու դեպքում, հաճարի արտահանումը, որ 2013-ից իրականացվում էր մեծ ծավալներով, դժվար ստացվի. հազիվ հասցնեն բավարարել տեղական շուկայի պահանջները. «Եթե ամեն ինչ իմ կանախատեսածով ընթանա, ապա տեղական շուկայում հաճարի դեֆիցիտ կլինի. տարեկան մոտ 800-900 տոննա հաց կվաճառվի»:
Օրգանիկ հացահատիկին հերթափոխած սիսեռն ու քինոան` արտաքին շուկայի «թեկնածուներ»
Եվրոպական շուկա, հնարավոր է, այլևս չմտնի հայկական հաճարը, որն, ի դեպ, ավելի որակյալ է, քան եվրոպականը. երիտասարդ գյուղատնտեսը պատկերը ներկայացնում է թվերով. մեր արտադրած հաճարի պրոտեինները մոտ 19 տոկոս է, եվրոպականինը` 11-12: Մեր արտադրանքի կալորիականությունն էլ է բարձր` 360 կկալ` այն դեպքում, երբ եվրոպականին մինչև 300 կկալ է: Եվրոպացիները հայկական հաճարից կզրվեն` փոխարենը ստանալով հայկական հողում աճեցված սիսեռ ու քինոա (սագախոտ):
«Այս տարի հաճարի փոխարեն սիսեռ ու քինոա եմ ցանել: Նախ` տարբեր մշակաբույսեր ցանելու դեպքում հողը չի դեգրադանում, և երկրորդ` Եվրոպայում հաճարի ավելցուկ է նկատվում: Իսկ սիսեռի պահանջարկն աճել է թե´ եվրոպական, թե´ ասիական շուկաներում»,-ասում է Հարությունը:
Սիսեռի ցանքատարածությունները քիչ են` մոտ 10 հա, քինոայինը` դրանից քիչ: Սիսեռի մի մասը հնարավոր է տեղում իրացվի, մյուս մասն արտահանվի, իսկ քինոան, հավանաբար, լրիվ կհանվի արտաքին շուկա: Այս բույսի` հայկական խոհանոց մտնելու շանսերը քիչ են, գլխավոր պատճառը գինն է. մեկ կգ քինոայի մանրածախ գինը 5000-6000 դրամ է: Ի տարբերություն մեր խոհանոցի` եվրոպականում այն տարածված է, հատկապես աղցանների ու մանկական կերերի մեջ է օգտագործվում (այն համարվում է մայրական կաթի փոխարինող):
Ամեն ինչ ըստ պլանավորածի լինելու դեպքում Հարություն Մնացականյանը մտադիր է մյուս տարի ընդլայնվել թե´ սիսեռի, թե´ քինոայի ցանքատարածությունները:
Լիլիթ ՊՈՂՈՍՅԱՆ
Հետևեք մեզ նաև Telegram-ում